top of page
Zoeken
 • Foto van schrijvermoussa touzani

De impact van een positief asbestattest op de verkoop van een woning als vastgoedmakelaar.


De afbeelding bevat de titel van een blog die gaat over de impact van een postiief asbestattest op de verkoop van een woning
De impact van een positief asbestattest op de verkoop van een woning


In de wereld van vastgoedtransacties spelen vastgoedmakelaars en notarissen een essentiële rol bij het asbestattest van de woning. En zoals iedereen ondertussen wel al weet, is een asbestattest sinds november 2022 verplicht voor elke woning (gebouwd van vòòr 2021) die verkocht wordt. Een positief asbestattest kan natuurlijk een impact hebben op de verkoop van een woning, begrijpen hoe het werkt, kan dus van onschatbare waarde zijn bij het adviseren van cliënten.

Positieve Impact op de Verkoop: Een positief asbestattest kan de verkoop van een woning ten goede komen op verschillende manieren:


 1. Transparantie en Vertrouwen: Ondanks dat een asbest verplicht wordt door de overheid , toont een geldig asbestattest aan dat de verkoper open en eerlijk is over de staat van het pand. Dit draagt bij aan het vertrouwen tussen verkoper en koper.

 2. Efficiëntie: Een positief attest vermindert de kans op onverwachte vertragingen en biedt kopers gemoedsrust, wat kan resulteren in een snellere transactie.

 3. Waardebehoud: Een woning met een positief asbestattest kan zijn waarde behouden, omdat kopers minder waarschijnlijk verrast worden door verborgen gebreken na de aankoop.


Potentiële Impact op de Verkoop: Een asbestattest kan echter ook enige onzekerheid met zich meebrengen:


 1. Saneringskosten: Als asbest wordt ontdekt, kan dit leiden tot saneringskosten. Dit kan een punt van zorg zijn voor kopers en hun bereidheid om verder te onderhandelen over de prijs.

 2. Onderhandelingen: In gevallen waarin asbest wordt aangetroffen, kunnen kopers onderhandelen over de prijs of voorwaarden. Het is belangrijk om cliënten hierop voor te bereiden en vooral in te spelen op het feit dat de verkoper op die manier niet meer verrast kan worden voor verborgen gebreken wat betreft asbest.

 3. Onzekerheid voor Kopers: Sommige kopers kunnen aarzelen om een woning te kopen met een positief asbestattest, zelfs als de sanering al is uitgevoerd.


Advies voor Vastgoedmakelaars en Notarissen: Als vastgoedmakelaar of notaris kun je een essentiële rol spelen in het proces:


 1. Voorbereiding en Bewustwording: Informeer verkopers over de voordelen van een positief asbestattest en help hen voor te bereiden op het proces.

 2. Kopers Begeleiden: Wees open en eerlijk over de mogelijke gevolgen van een positief asbestattest, en help kopers de situatie te begrijpen en hun opties te evalueren.

 3. Betrouwbare Partners: Werk samen met betrouwbare asbestexperts om nauwkeurige attesten te verkrijgen en eventuele saneringen te beheren.

 4. Kosten: zorg ervoor dat je een duidelijk zicht hebt over de kosten voor het verwijderen van asbest. werk ook hier met betrouwbare partners en wees open eerlijk.


Kortom, het asbestattest heeft zowel positieve als potentiële impact op vastgoedtransacties. Door cliënten goed te informeren en samen te werken met experts, kunnen vastgoedmakelaars en notarissen een waardevolle rol spelen bij het begeleiden van transacties en het waarborgen van een vlotte overgang van eigendom.


Samenwerken met Asbesthorizon voor jouw asbestattesten?

Contacteer ons op 04 99 08 35 10 of stuur een mail naar info@asbesthorizon.be


103 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page