SLOOPATTEST NODIG?
In België is een sloopattest vereist bij het slopen van een gebouw. Een sloopattest is een officieel document dat aangeeft dat de sloop van een gebouw voldoet aan bepaalde regelgeving en normen. Het doel van het sloopattest is om ervoor te zorgen dat sloopactiviteiten op een veilige en milieuvriendelijke manier worden uitgevoerd.
SLOOPOPVOLGINGSPLAN
​
Wanneer je in het Vlaamse Gewest renovatie- of sloopwerken plant, is het vanaf een bepaald volume verplicht om een sloopopvolgingsplan toe te voegen aan jouw omgevingsvergunning. Voor niet-residentiële gebouwen geldt de verplichting wanneer het volume, betrokken in de omgevingsvergunning, groter is dan 1000 m³. Bij residentiële gebouwen geldt dit enkel voor een volume groter dan 5000 m³, met uitzondering van eengezinswoningen. Voor de afbraak of sloop gekoppeld aan de aanleg of het onderhoud van infrastructuur op wegen is een sloopopvolgingsplan vereist als het volume van de werken groter is dan 250 m³.
Het doel van deze maatregel is het selectief slopen van gebouwen te stimuleren, om zo tot meer hoogwaardige afvalstoffen te komen tijdens de sloopwerken. Het sloopopvolgingsplan omvat zowel een sloopinventaris als een asbestinventaris. Onze sloopdeskundigen zijn erkend door sloopbeheerorganisatie Tracimat.
PROCEDURE
1
Projectidentificatie : We beginnen met het vaststellen van de locatie en het type gebouw dat gesloopt moet worden. Dit is essentieel voor het sloopopvolgingsplan.
2
Materialeninventarisatie : We maken een gedetailleerde lijst van alle materialen, inclusief gevaarlijke stoffen zoals asbest. Dit helpt bij de selectieve sloop en recycling.
3
Selectieve Sloopplanning : We ontwikkelen een strategie voor het veilig verwijderen van gevaarlijke stoffen en het scheiden van materialen voor recycling.
4
Opmaak Sloopopvolgingsplan : We documenteren alle informatie in een formeel sloopopvolgingsplan volgens de vereiste sjablonen van Tracimat.
5
Aanvraag Conformiteitsverklaring : Wij dienen de aanvraag in bij Tracimat om de conformiteitsverklaring te verkrijgen, wat noodzakelijk is voor de verdere verwerking.
6
Verwerkingstoelatingen Aanvragen : Wij vragen de vereiste vergunningen aan voor het afvoeren van afvalstoffen, zodat alles volgens de wetgeving verloopt.
7
Asbestcontrole : Indien nodig, organiseren we een asbestcontrole en rapporteert dit om de veiligheid te beïnvloeden.
8
Indienen Omgevingsvergunning : Tot slot hebben wij de aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend bij het omgevingsloket, compleet met ons sloopopvolgingsplan en relevante documenten.